İstinaf mahkemesi neyi inceler?
Yukarıda belirtildiği üzere istinaf incelemesi, kanunda öngörülen süre içerisinde temyiz başvurusunda bulunulması halinde, ilk derece mahkemelerince verilen kararların, görevli ve yetkili bölge adliye mahkemelerince fiilen ve hukuken incelenmesi işlemidir.
İstinaf mahkemesi kaç ay sürer?
Temyiz Mahkemesi’ndeki dava ne zaman tamamlanacak? Temyiz Mahkemesi’ndeki davanın tamamlanması için gereken süre, davanın karmaşıklığına, mahkeme yoğunluğuna ve diğer değişkenlere bağlı olarak değişebilir. Genellikle birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir.
İstinaf nelere bakar?
1. Temyiz nedir? Türk hukukunda temyiz, ilk derece mahkemesinin kararlarına karşı ikinci derece yasal bir çözümdür. Bu yasal çözümde, temyiz mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını yasallığı açısından inceler.
Bölge mahkemeleri hangi davalara bakar?
Bölge adliye mahkemeleri, istinaf mahkemeleri olarak da adlandırılırlar ve ilk derece mahkemelerinin kesin olmayan hüküm ve kararlarına karşı yapılan başvuruları inceleyip karara bağlamak ve kanunla verilen diğer görevleri yapmakla görevli üst mahkemelerdir.
İstinaf ne tür karar verir?
– Bazı durumlarda duruşma yapılmaksızın esas hakkında karar verilebilir. – İstinaf mahkemesi kural olarak ilk derece mahkemesinin hüküm veya kararını verdiği tarihteki olgu ve koşullara göre karar verir.
Bir dava kaç kere İstinaf’a gider?
Temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarının üst mahkeme tarafından olgusal ve hukuki açıdan incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, hukuk davası üst bölge mahkemesi tarafından ikinci kez incelenir ve bölge mahkemesinin kararı incelenir.
Bir dosya İstinafta ne kadar bekler?
Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının usul ve esas yönünden üst mahkeme tarafından incelenmesidir. Aynı zamanda, temyiz dosyası karara ilişkin duruşmadan itibaren bir ay içinde ve gerekçeli kararın verilmesinden itibaren iki ay içinde kapatılır.
İstinafa giden dosya kaç günde sonuçlanır?
Ancak uygulamada, farklılıklara rağmen, bölge adliye mahkemesinde ön inceleme sürecinin ortalama 30 gün içinde tamamlandığı varsayılabilir.
İstinaf reddi nedir?
(1) İstinaf, kanuni sürenin geçmesinden sonra yapılmışsa veya kesin bir karara ilişkin ise, kararı veren mahkeme, istinafın reddine karar verir ve istinafın reddine ilişkin karar, 344 üncü maddeye göre ödenen masraflarla birlikte ilgiliye resen tebliğ edilir.
Hangi kararlar İstinaf’a gider?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.
İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?
İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.
İstinaf mahkemesi tanık dinler mi?
Temyiz Mahkemesi, gerekli görürse yerel mahkeme tarafından yürütülen işlemleri tekrarlamaya karar verebilir. Mahkeme yeniden keşif yapabilir ve tanıkları veya uzmanları dinleyebilir.
İstinaf neyi inceler?
Temyiz, ilk derece mahkemesinin kararının hem hukuki açıdan hem de olgular ve olaylar (deliller) açısından incelenmesidir. Temyiz başvurusu yapıldığında, bölge mahkemesi ilk derece mahkemesinin kararını “temyiz incelemesi” yoluyla inceler ve yeni bir karar verir.
En üst mahkeme nedir?
Yargıtay; Yargıtay, hukuk mahkemelerinin kararlarını inceleyen son mercidir. Yargıtay, mahkemelerin kararlarının yargısal incelemesini yapar. Yargıtay, kanunun başka bir yargı merciine bırakmadığı mahkemelerin karar ve hükümlerini inceleyen son mercidir.
İstinaf mahkemeleri hangi illerde var?
Bu nedenle istinaf mahkemelerine eyalet mahkemeleri de denir. İstinaf mahkemelerinin nerede kurulacağı HSK kararıyla belirlenir. İstinaf mahkemelerinin bulunduğu iller şunlardır: Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir ve Samsun.
Mahkeme istinafa giderse ne olur?
Taraflar istinaf başvurusunda bulunursa, ilk derece mahkemesi, bölge mahkemesinin yetkili dairesi tarafından esas ve usul yönünden incelenir. Yerel mahkemenin kararının usul ve yasaya uygun olduğu ortaya çıkarsa karar onaylanır.
Hangi kararlara karşı İstinaf yoluna gidilebilir?
(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.
İstinafa giden dosya kaç günde sonuçlanır?
İstinaf, yargılamanın uzaması ve adaletin gecikmesi gibi sorunlara önemli bir çözüm sağlayacağı gerekçesiyle hukuk sistemimize girmiştir. İstinaf incelemesi genellikle 3-6 ay içinde tamamlanmaktadır ancak dosyadaki işlemlerin yoğunluğuna bağlı olarak bu süre uzayabilmektedir.
Bir davanın İstinaf’a gitmesi ne demek?
Başka bir deyişle, temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Ancak, ilk derece mahkemelerinin tüm nihai kararları temyize tabi değildir.