İçeriğe geç

Hatayda Aleviler Nerede Yaşar

Hatay’ın hangi ilçeleri Alevi?

Örneğin Antakya şehir merkezi ile Kırıkhan arasındaki bölgede çok sayıda Arap-Alevi mahallesi bulunmaktadır. Bunlardan biri de şehrin batısında yer aldığı için Defne ilçesine coğrafi olarak eklenemeyen Serinyol mahallesidir. Diğeri ise İskenderun şehir merkezindeki Arap-Alevi mahalleleridir. Altınözü’nde ise Arap Alevi mahalleleri bulunmaktadır.

Hatay Alevilerine ne denir?

Yazımızın konusunu oluşturan Arap Aleviler yani Nusayri Aleviler, Türkiye’nin pek çok farklı yerinde, özellikle Hatay ve Hatay’ın ilçelerinde yaşamaktadırlar.

Aleviler en çok nerede bulunur?

Alevilerin üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Balıkesir, Eskişehir, Bursa, Antalya, Aydın ve Damal, Ardahan illeri ile Erzincan, Sivas, Tunceli, Tokat ve Kahramanmaraş’tır. Orta ve Doğu Anadolu ilçelerinden gelmektedir.

Hatay Arsuz Alevi mi?

İlçemiz, Hıristiyan, Alevi ve Türkmen kültür ve geleneklerinin hoşgörü çerçevesinde bir arada yaşayabildiği bir kültür mozaiği şehridir.

En çok Alevi hangi ildedir?

Türkiye’deki Alevi nüfusunun üçte biri İstanbul bölgesinde yaşamaktadır ve en yoğun oldukları bölgeler Ankara, Adana, Bursa, Antalya, Aydın Damal ve Zile şehirleri ile Orta ve Doğu Anadolu’da Erzincan, Sivas ve Malatya’dır. Tunceli illeri gelmektedir.

Hatay halkının mezhebi nedir?

Hatay’daki Sünnilerin büyük çoğunluğu Hanefi mezhebine mensuptur. Kendilerini Arap Alevi (Nusayri) olarak tanımlayan Aleviler, bölgedeki çok kültürlülükten etkilenmiş olmalılar; zira dini ritüelleri diğer dinlerin etkilerini yansıtmaktadır (Türk, 2010: 138-147).

Arap alevisi oruç tutar mı?

Peygamberlerin tuttuğu bu oruçların toplam sayısı on ikidir, bu yüzden Aleviler Muharrem’in 12’sinde oruç tutarlar. Başka bir varsayıma göre bu oruç bir matem orucudur, Hz. Ehl-i Beyt’in Hüseyin ile birlikte Kerbela’da şehit edilmesini anmak ve Oniki İmam adına tutulur (Üçer, 2010:320).

Aleviler namaz kılmaz mı?

İbadet hayatlarının merkezine zikir ritüeli olan “Cem”i koyan Aleviler, temel İslam ibadetleri olarak bilinen namaz, oruç, hac vb. ibadetleri yerine getirirler. İbadetleri kendilerine göre yorumlamışlar ve tüm ibadet kavramlarını mezhepsel hayat kalıplarına göre tasarlamışlardır.

Arap alevileri nasıl namaz kılar?

Cemaatle kılınan namazlarda herkes imama (şeyh) döner. “Namaz” için camide toplanma zorunluluğu yoktur. Namaz kılınacak yer ev veya başka bir temiz yer olabilir. Namaz sadece namazla kılınır, formlarla değil.

Alevi boy abdesti alır mı?

Bu bağlamda “tarikat abdesti” ile itirafını kalıcı kılmaya çalışır. Aleviler: Cem’e itirafta bulunmak ve görgü kurallarına uymak için geldiğinde namaz abdesti alması gerekir.

Aleviler en çok hangi ismi koyar?

Erkeklerde en çok tercih edilen isim Ali iken, kadınlarda ise Fatma ismi ön plana çıkmaktadır. Özellikle tek veya çift isimli kişilerde Ali isminin daha çok tercih edildiği görülmektedir. Bu da Alevilerin çocuklarına isim koyarken Ehl-i Beyt ismini önceliklendirdiğini göstermektedir.

En çok Alevi köyü hangi ilçededir?

Örneğin, Türkiye’de en fazla Alevi köyünün bulunduğu ülke olan Sivas’ta 534 Alevi yerleşim yeri olduğu, bunlardan 489’unun Alevi, 45’inin ise karma köy olduğu belirtilmektedir.[3] Ayrıca, Alevi Forum web sitesinde bilgi bulunmayan bazı iller için diğer web siteleri (örneğin www.) taranmıştır.

Hatay Alevileri nerede yaşar?

Arap Aleviler, “Nusayri” olarak da adlandırılırlar, çoğunlukla Suriye’nin Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Tartus şehirlerinde ve Türkiye’nin Hatay, Adana ve Mersin illerinde yaşarlar. Hatay’da çoğunlukla Samandağ, Antakya ve Defne’de yaşarlar.

Hatay neresi Alevi?

Hatay yöresine mensup olan Aleviler, ağırlıklı olarak Akdeniz Bölgesi’nde Antakya, Samandağ, Harbiye, Armutlu, Adana, Tarsus ve Mersin’de yaşamaktadır.

Hatay Samandağ Alevi mi?

Samandağ, etnik olarak Araplar, Ermeniler ve Türkmenlerin yaşadığı, çoğunluğu Arapların oluşturduğu bir bölgedir. Din ve mezhep açısından Sünni, Hristiyan Ortodoks, Hristiyan Katolik ve Gregoryenler, özellikle Nusayri (Arap Aleviler) gibi çeşitli inanç grupları vardır.

Arap Alevileri nerede yaşar?

Dünya genelinde Arap Alevileri ağırlıklı olarak Suriye, Türkiye, Arjantin, Lübnan, Almanya, Lübnan’daki Golan Tepeleri ve Avustralya gibi ülkelerde yaşamaktadır.

Hatay’ın hangi ilçeleri Arap?

Hatay’ın Suriye sınırında bulunan Altınözü ilçesi, Arapça ve Türkçe’nin temas halinde olduğu bir dil bölgesidir. İlçe; Sünni Araplar, Sünni Türkler, Sünni Kürtler, Alevi Araplar ve Arap Ortodokslar gibi çeşitli etnik ve dini gruplara ev sahipliği yapmaktadır.

Hatay Samandağ Alevi mi?

Samandağ, etnik olarak Araplar, Ermeniler ve Türkmenlerin yaşadığı, çoğunluğu Arapların oluşturduğu bir bölgedir. Din ve mezhep açısından Sünni, Hristiyan Ortodoks, Hristiyan Katolik ve Gregoryenler, özellikle Nusayri (Arap Aleviler) gibi çeşitli inanç grupları vardır.

Hatay Serinyol Alevi mi?

Hatay büyükşehir olduktan sonra ilçe olarak Antakya belediyesine bağlanmıştır. Günümüzde Serinyol’un sakinlerinin çoğu Arap Alevi’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir