İçeriğe geç

Mütalaa Ne Demek

Mütalaa nedir?

Başka bir deyişle, savcının uyuşmazlığın nasıl çözümleneceğine ilişkin nihai görüşüne esasa ilişkin hüküm denir. Esasa ilişkin görüşün hukuki dayanağı, tarafların 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 216. maddesinde düzenlenen delilleri tartışabilecekleri hükmüdür.

Mütalea ne demek?

Mutalea kelimesi TDK kelime anlamı olarak bilinir ve yaygın kullanımda “bir soruşturma yürütmek” olarak kullanılır. Ayrıca bir konu hakkında ayrıntılı olarak düşünmek için de kullanılır. Bu kelime TDK sözlüğünde “bir inceleme yürütmek” ve “bir görüş belirtmek” terimleriyle yer alır.

Mütalaa olunmaktadır ne demek?

Ağ hakkındaki görüş nedir? Ceza yargılamasında savcının (cumhuriyet savcısının) toplanması gereken tüm delillerin toplandığına ve mahkemenin karara bağlamak istediği konuları kapsadığına kanaat getirdiğinde yaptığı başvuruya “esas hakkındaki bilirkişi görüşü” denir.

Mütalaa ne demek TDK?

FİKİR KELİMESİNİN ANLAMI: Herhangi bir konu hakkında detaylı düşünceyle oluşturulan görüş ve yorum. Herhangi bir konu hakkında detaylı düşünmek anlamına gelir.

Mütalaa istemek ne demek?

Konuya ilişkin görüş nedir? (CMK 216) Konuya ilişkin görüş; sözlü duruşmada deliller sunulduktan sonra, “delillerin incelenmesi” aşamasında cumhuriyet savcısını temsil eden cumhuriyet savcısının ceza yargılamasının esasına ilişkin beyanıdır.

Mütalaaya uygun ne demek?

– Herhangi bir konu hakkında detaylı düşünerek fikir ve yorum oluşturmak. – Herhangi bir konu hakkında detaylı düşünmek.

Mütalaa hangi dilde?

Görüş ne anlama gelir? Bu kelime Türkçe’de birçok anlamda kullanılır. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelime; etüd, herhangi bir konu hakkında detaylı düşünme yoluyla ortaya çıkan görüş, yorum ve analiz anlamına da gelir. Arapça kökenli bir kelimedir.

Mütalaa müzakere ne demek?

Risalelerden birini okuyup anladığımızı ifade etmekle meseleyi açıklığa kavuşturabiliriz. Kendi kendine okuyup anlamaya çalışmaya çalışma veya müzakere, başkasıyla okuyup anlamaya çalışmaya ise müzakere veya mudavele-i efkâr denir.

Münaşaka ne demek?

Kelime Anlamı: Anlaşmazlık kelimesi iki veya daha fazla kişi arasındaki anlaşmazlık, çatışma veya sözlü anlaşmazlık anlamına gelir. İnsanlar arasında farklı görüş veya fikirlerin ifade edildiği bir durumu ifade eder. Kökeni: “Anlaşmazlık” kelimesi Arapça kökenlidir.

Mütalaa verildikten sonra ne olur?

Savcılık dava hakkındaki açıklamayı duyurduktan sonra, sanık ve avukatı davayı savunmak için süre talep etme hakkına sahiptir. Dava hakkında bir açıklama sunmak için “makul bir süre” gerekebilir. Makul süre, belirli davanın özelliklerine (sanık sayısı, davanın karmaşıklığı, suçlamanın niteliği vb.) bağlıdır.

Mütalaa hangi aşamada verilir?

Kovuşturma evresinde beyanda bulunulurken, soruşturma evresinde iddianame düzenlenir ve iddianamenin yetkili mahkemeye gönderilip onaylanmasıyla kovuşturma evresi başlar.

Mütalaa zorunlu mu?

Esas hakkında savcının görüşünün alınması zorunlu olmakla birlikte, bu gibi hallerde hâkimin savcıyı bu yükümlülüğü yerine getirmekten alıkoyma yetkisi bulunmadığından, esas hakkında görüş alınmadan da nihai karar verilebileceği kabul edilmektedir.

Mütalaa ne oluyor?

Tıbbi görüş, yalnızca hukuk sistemi içerisinde tıbbi konularla ilgili bir görüşün ifadesi olarak tanımlanabilir. Tıbbi konular, profesyonellik gerektiren ve uzmanlık alanları olarak alt başlıkları olan bir alandır.

Mütalaa ediyorum ne demek?

Dikkate alınması gereken birleşik fiillerden biri de Türk Dil Kurumu sözlüğünde yer almayan ancak kullanılan fiildir. Daha çok hukuk terminolojisinde kullanılan bu birleşik fiil grubu, bir fikri ifade etmek anlamına gelir.

Mütalaada bulunmak nedir?

Bir görüşü ifade etmek. BİR GÖRÜŞÜ İFADE ETMEK bir görüş veya düşünceyi ortaya koymak anlamına gelir.

Mütalaa verildikten sonra ne olur?

Savcılık dava hakkındaki açıklamayı duyurduktan sonra, sanık ve avukatı davayı savunmak için süre talep etme hakkına sahiptir. Dava hakkında bir açıklama sunmak için “makul bir süre” gerekebilir. Makul süre, belirli davanın özelliklerine (sanık sayısı, davanın karmaşıklığı, suçlamanın niteliği vb.) bağlıdır.

Savcı mütalaasında ceza isterse ne olur?

Savcının mütalaası beraat yönünde ise sanık veya müdafii mütalaaya itiraz etmez. Savcı mütalaasına dayanarak sanığın cezalandırılmasını talep ederse, mütalaaya karşı belirlenen süre içinde mahkemeye sunulması gereken bir dilekçe ile davanın yazılı savunması yapılır.

Mütalaa ne demek CMK?

Savcının dava hakkında görüş bildirmesi ne anlama gelir? Savcının dava hakkındaki görüşü, savcının ceza yargılamasının konusu olan uyuşmazlığın nasıl çözülmesi gerektiği konusunda nihai görüşünü ifade etmesi anlamına gelir.

Kimler mütalaa verebilir?

Bilirkişi görüşleri, bilirkişi raporları (6) Cumhuriyet savcısı, ilgili, müdafii, şüpheli veya sanık, müdafii veya kanuni temsilcisi, dinlenecek veya değerlendirilecek olayla ilgili olarak bilirkişiden bilimsel rapor alabilir (raporun düzenlenmesi veya rapor hakkında bilgi verilmesi).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Travesti